Cele mai iubite cântece populare de nuntă

Post Image

Moderne sau tradiționale, nunțile românești se supun aceleași tradiții perpetuate din generație în generație: muzica populară. Printre piese dance, soul sau house, în playlist își fac loc și cele mai iubite și apreciate cântece populare de nuntă, momentul lor fiind gustat cu aceeași plăcere de invitații tineri sau cei trecuți de prima tinerețe.

În timp ce acestea pot varia în funcție de regiune, există câteva pe care le putem auzi la orice nuntă din București și din țară, adevărate laitmotive ale muzicii românești populare și de petrecere care nu se lasă înduplecate de trecerea timpului.

“Cântecele populare sunt impulsul nunților românești. Fără ele, orice nuntă ar fi incompletă, lipsită de emoția transmisă din generație în generație.”

Cântecele populare sunt adevărate valori ale patrimoniului muzical românesc, astfel că fiecare eveniment în care sunt fredonate se transformă în amintiri pe care cu drag le veți retrăi peste ani și ani. Acestea devin cu atât mai emoționante cu cât sunt cântate într-o zonă cu multă istorie, acolo unde există un puternic sentiment de apartenență la aceste locuri și oamenii care le întregesc istoria și poveștile.

Cântecele populare fac parte din mai multe stiluri muzicale ce se diferențiază prin ritm, intensitate, emoție și durată. Printre acestea se numără și:

         Horele;
         Sârbele;
         Doinele;
         Jocurile;
         Muzica țigănească;
         Muzica balcanică etc.

Câteva dintre cele mai cunoscute și iubite cântece populare de nuntă regăsite în playlist-ul nunților românești sunt:

         Ionel, Ionelule;
         Tudorițo, nene;
         Mărine, la nunta ta;
         Puşca şi cureaua lată;
         Mândră floare trandafir;
         Trandafir de la Moldova;
         Cu ce m-am ales în viață;
         Bun îi vinul ghiurghiuliu;
         Dar-ar naiba-n tine, dragoste;
         Mai ţii minte, măi dragă Mărie.

Desigur, există multe alte cântece populare iubite în întreaga țară, fiind imposibil de concentrat într-un singur top. Dacă întâmpinați dificultăți în alegerea playlist-ului pentru nuntă și nu vă puteți hotărî asupra câtorva cântece populare, o strategie la fel de bună se poate dovedi și clasificarea celor mai cunoscuți interpreți de muzică populară, în acest fel având o expunere mai mare la cântecele pe care aceștia le-au interpretat la nunți, de-a lungul timpului, și care au rămas în memoria tuturor ca piese de petrecere. Printre cei mai cunoscuți interpreți ale căror cântece populare compun patrimoniul muzicii românești se numără Fănică Luca și Ion Luican, ale căror cântece sunt reproduse azi cu ocazia nunților de poveste românești de pretutindeni.

Cântecele populare fac deliciul celor mai frumoase nunți de români, fiind nucleul petrecerilor până dimineața. Ele țin atmosfera în priză și tot ele ridică invitații de pe scaune atunci când nici meniul, nici piesele ușoare nu par să le mai atragă atenția sau să le stârnească în vreun fel curiozitatea.

În timp ce unele aparțin folclorului național, despre ele necunoscându-se foarte multe date, altele aparțin unor interpreți care au făcut istorie. Printre acestea se numără și “Ionel, Ionelule” (1937), “Tudorito, nene” (1928), “Bun îi vinul ghiurghiuliu” (1938) și exemplele pot continua cu alte șlagăre de care ne aducem cu drag aminte la nunțile unde răsună muzica populară de altădată.