De ce avem gusturi muzicale diferite?

Post Image

Combinația de anticipare și de eliberare emoțională intensă poate explica de ce oamenii iubesc atât de mult muzica, dar au gusturi atât de diverse în muzică – gustul în muzică depinde de varietatea de sunete și modele muzicale auzite și stocate în creier pe parcursul vieții. De aceea, cântecele pop sunt populare – structurile lor melodice și ritmurile lor sunt destul de previzibile, chiar și cântecul este familiar – și de aceea jazz-ul, cu melodiile și ritmurile complicate, este mai mult un gust care trebuie dobândit. În același timp, oamenii au tendința de a observa și înțelege muzica pop mai ușor decât jazz-ul.

Emoționalul lovit de o piesa de muzică cunoscută poate fi atât de intens, putând fi restimulat chiar și ani mai târziu. De aceea oamenii pot auzi același cântec de nenumărate ori și să se bucură încă de el. Dacă ați sta și v-ați gândi la o amintire din liceu, sigur v-ar veni imediat ceva, dar dacă ați reasculta o melodie pe care o adorați în acea perioadă, atunci ați simți, cu adevărat, emoția respectivă.

∴ Cum muzica sincronizează creierul

Ritmurile muzicale vă pot afecta direct ritmul creierului, iar ritmurile creierului sunt responsabile pentru modul în care vă simțiți la un moment dat, de aceea „acea” melodie din liceu va trezi amintiri, emoții și sentimente intense.

Atunci când oamenii se întâlnesc și aud aceeași muzică – cum ar fi într-o sală de concert – tind să-și sincronizeze și conecteze creierul în moduri ritmice, provocând o experiență emoțională comună. Muzica funcționează în același mod în care funcționează și limba – folosind o combinație de variații de sunete pentru a da o anumită înțelegere ascultătorului.

∴ Genuri diferite pentru oameni diferiți

Într-un studiu, neurologii au introdus diferite stiluri de cântece oamenilor și au monitorizat activitatea creierului. Ei au descoperit că muzica afectează simultan multe centre ale creierului; dar, oarecum surprinzător, fiecare stil de muzică și-a făcut modelul propriu, cântecele uptempo creând un fel de model, cântecele mai lente creează altceva, cântecele lirice creează cu totul altceva și așa mai departe. Chiar dacă oamenii nu adoră melodiile respective sau nu au multă experiență muzicală, creierul lor pare să răspundă într-un anumit fel.

Diferența de preferințe se datorează faptului că neuronii sunt legați împreună, care, la rândul lor, se bazează pe istoricul personal de a asculta sau de a interpreta muzică. În ritm este vorba despre previzibilitate, iar predicțiile despre muzică încep să se formeze de la o vârstă fragedă.

Muzicienii – care, de obicei, au fost expuși unor modele muzicale mai complicate de-a lungul timpului – tind să aibă mai multe gusturi muzicale variate și să se bucure de mai multe tradiții muzicale avangardiste decât non-muzicienii. Contextele sociale sunt, de asemenea, importante, ele pot influența răspunsurile emoționale.

Călătoria este subiectivă. Este posibil ca muzica să nu vă sune diferit față de altcineva, dar, datorită experienței, fiecare învață să o asocieze/conecteze/lege cu un anumit „ceva”, acel ceva influențează și determină răspunsul emoțional.