De ce iubim muzica?

Post Image

 

Există o mare probabilitate ca majoritatea lumii să fi simțit acea „piele de găină” la o anumită melodie. În general, în viață totul este despre legături și conexiuni, iar muzica este acel moment mic, care, cu toate că nu se aude la volum maxim, contribuie semnificativ la atmosferă. Muzica poate să fie sexy, de petrecere, de rave-uri, de relaxare, de supărare, de dragoste, de fericire… poate să fie cam pentru orice sentiment pe care-l aveți. Sigur aveți o melodie care vă aduce aminte de o persoană foarte dragă sau de un moment minunat pe care l-ați trăit, despre acest lucru este muzica, ea contribuie la starea noastră și amplifică momentul respectiv.

Muzica ne influențează în moduri pe care alte sunete nu le fac și de ani de zile oamenii de știință se întreabă de ce. Folosind tehnologia fMRI (imagistica prin rezonanță magnetică funcțională), ei descoperă de ce muzica poate determina sentimente atât de puternice și ne poate lega atât de strâns de ceilalți oameni.

Până acum s-a descoperit că muzica afectează centrele emoționale profunde din creier, cu alte cuvinte, un singur sunet nu este într-adevăr plăcut în sine; dar dacă aceste sunete sunt organizate de-a lungul timpului într-un fel de aranjament, rezultatul poate fi uimitor de puternic.

∴ Cât de puternic poate fi sentimentul creat de muzică?

Păi destul de puternic, într-un studiu recent s-a descoperit că atunci când muzica este considerată plăcută, emoțională și creează acea „piele de găină”, este eliberată dopamina. Dopamina este un neurotransmițător care creează plăcere. Acest lucru este un lucru foarte mare, pentru că dopamina este eliberată, în general, datorită unor recompense biologice, cum ar fi mâncarea și sexul. De asemenea, dopamina mai poate fi lansata și cu medicamente foarte puternice și dependente, cum ar fi cocaina sau amfetaminele.

Și cum totul este legat de conexiuni, există o altă parte a creierului care eliberează dopamina, în special, chiar înainte de acele momente emoționale de vârf dintr-o piesă: nucleul caudat, care este implicat în anticiparea plăcerii. Probabil că plăcerea anticipată vine din familiaritatea cu cântecul respectiv – aveți o amintire a piesei pe care ați apreciat-o mult în trecut, ei bine ea a rămas încorporată în creierul dvs. și încearcă să anticipeze melodia nouă.

∴ Dar ce se întâmplă în creierul nostru când ne place ceva pe care nu l-am mai auzit vreodată

Atunci când oamenii ascultă muzică necunoscută, creierul lor procesează sunetele prin circuite de memorie, încercând să caute modele recunoscute pentru a îi ajuta să facă previziuni despre locul în care cântecul se îndreaptă. Dacă muzica este prea străină, va fi greu să se anticipeze structura cântecului, iar dopamina nu mai este eliberată. Dar, dacă muzica are unele caracteristici ușor de recunoscut – poate o bătaie de tobe sau o structură melodică familiară – oamenii vor fi mai capabili să anticipeze vârfurile emoționale ale melodiei și să se bucure de ea mai mult. Este un fel de plimbare cu un roller coaster, unde știți ce se va întâmpla, dar tot puteți fi plăcut surprins.