Primele instrumente muzicale

Post Image

Este dovedit științific faptul că muzica ne poate schimba starea de spirit și că inclusiv plantele au parte de o creștere armonioasă dacă sunt înconjurate de muzică. În mod cert, muzica există în viețile noastre de mult timp, iar dacă acum rolul acesteia este doar de a ne încânta, pe timpuri ea avea un rol strategic în supraviețuire.

Istoria instrumentelor muzicale

Un instrument muzical este un obiect creat sau adaptat pentru a produce sunete muzicale. Instrumentele muzicale timpurii au fost cel mai probabil folosite pentru ritualuri, cum ar fi o trompetă care să semnaleze succesul vânătorii, sau un tambur într-o ceremonie religioasă. Culturile au dezvoltat în cele din urmă compoziția și performanța melodiilor pentru divertisment. Instrumentele muzicale au evoluat în concordanță cu schimbările naturale asupra omenirii.

Istoria instrumentelor muzicale datează de la începutul culturii umane. Vocea umană a fost considerată probabil primul instrument muzical, însă între timp, oamenii au ajuns să își creeze instrumente muzicale, chiar din epoca paleolitică. Se pare că în urmă cu 165.000 de ani, oamenii deja aveau instrumente de percuție. Dovada că relația dintre om și muzică este una foarte strânsă, iar importanța acesteia în viața noastră este crucială.

Primele instrumente muzicale, deși e mult spus instrumente, au fost cele de percuție. Un instrument de percuție era reprezentat de orice obiect care putea produce un sunet printr-o acțiune, precum lovirea sau scuturarea. Primele instrumente de percuție erau pietrele, bastoanele, buștenii, etc.

Arheologii germani au descoperit în sudul Germaniei un instrument străvechi ce pare a fi un fluier sculptat din fildeș de mamut. Instrumentul are trei găuri unde se pot pune degetele pentru a fi capabil să producă sunete atunci când se suflă în el. Nu se cunoaște cu exactitate dacă vechii noștri strămoși foloseau instrumentele pentru apărare, pentru a produce sunete care să anunțe pericolul, ori pentru relaxare, dar este clar faptul că muzica este alături de noi din timpuri străvechi.

Cel mai vechi tambur are mai bine 30.000 de ani, iar oamenii foloseau piei de animale întinse pentru a crea sunete. Primul instrument de acest gen descoperit provine dintr-o piele de elefant și este considerat că ar fi fost creat în timpul epocii glaciare.

Cu toate acestea, probabil cel mai cunoscut instrument străvechi este xilofonul. Cea mai veche dovadă a existenței unui xilofon datează în anul 2000 înainte erei noastre în zona Asiei de sud-est. Conform Bibliotecii Simfonice din Viena, există un model de instrument de lemn similar, datat la circa 2000 înaintea erei noastre în China. Instrumentul original era confecționat din bare de lemn așezate pe o serie de goluri care să poată genera note de rezonanță. Reglarea barelor a fost întotdeauna o procedură dificilă. Metodele vechi constau în aranjarea barelor pe legăturile legate de paie și, așa cum se mai practică astăzi, plasarea barelor într-o formă asemănătoare scărilor.

Așadar, putem concluziona că din cele mai vechi timpuri oamenii au nevoie și sunt îndrăgostiți în mod iremediabil de muzică. Aceasta produce stări puternice, care ne fac de multe ori să ne ridicăm de pe scaune și să dansăm pentru a ne lăsa cuprinși de ritmuri. Între timp muzica a evoluat enorm, dar esențialul rămâne.

Muzica este foarte importantă în viața noastră și este un element crucial în organizarea evenimentelor speciale precum nunțile, botezurile și petrecerile alături de cei dragi.