Rolul nașilor de cununie în mariajul unui cuplu tânăr

Post Image

Planificarea unei nunți își urmează cursul firesc odată cu alegerea nașilor și decizia asupra numărului de invitați. Cum este vorba despre un eveniment unic și cu o rezonanță pe timp îndelungat, trebuie să vă asigurați că cei ce vă vor fi alături în această zi deosebită nu vor face doar act de prezență, ci vor fi lângă voi ori de câte ori veți întâmpina probleme în viața de cuplu, iar dacă invitații nu sunt vizați de această responsabilitate, trebuie să știți că nașii pe care îi veți alege pot contribui la casa de piatră pe care visați să o clădiți împreună.

Cine trebuie să fie nașii de cununie?

Tradiția ortodoxă facilitează într-o măsură considerabilă procesul decizional asupra perechii de nași. Conform acestea, nașii de cununie trebuie să aibă un istoric de buni creștini, să alcătuiască o familie creștină și, nu în ultimul rând, să își asume sprijinul necondiționat acordat proaspătului cuplu căsătorit. La fel ca în cazul nașilor de botez, nașii de cununie au un rol deosebit prin prisma importanței pe care o joacă în viața tânărului cuplu, fiind martorii promisiunilor făurite în fața întregii familii. Mai mult, nașii de cununie ating verighetele și cununiile atunci cînd sunt puse și luate de pe capul mirilor, în semn de protejare a sacralității iubirii lor și a manifestării unei afecțiuni deosebite care le și adresează renumele de părinți spirituali. Comparativ, însă, cu tradiția bisericilor grecești și ruse, în practica Bisericii Ortodoxe Române se permite doar cuplurilor cununate în biserică să fie nași de cununie pentru cuplurile care urmează să își unească destinele.

Rolul nașilor de cununie în cadrul ceremoniei

Dincolo de atribuțiile spirituale ale nașilor, pe care urmează să le aprofundăm în cele ce urmează, aceștia trebuie să respecte sarcinile care intră sub tutela lor ca urmare a rolului pe care și l-au asumat. Nașii trebuie să se implice în organizarea nunții, ajutând mirii cu pregătirile de nuntă și sprijinindu-i pe întreg parcursul ceremoniei, atât în biserică, unde îi vor ajuta cu verighete, lumânările și cununiile, cât și la restaurant, unde vor întreține atmosfera.

De altfel, nașul este cel care își asumă taxa pentru cununia religioasă, în timp ce nașa ajută mireasa să își aleagă rochia de mireasă și se ocupă de achiziționarea voalului, fiind nelipsită de la pregatirea sau gatitul miresei. Rolul lor simbolic este acela de a pune verighetele pe degetele mirilor și le iau cununiile de pe cap, iar în cazul în care sunteți hotărâți să respectați tradiția furtului miresei, trebuie să știți că nașii se vor ocupa de răscumpărarea acesteia. Evident că, înainte de a accepta să vă fie nași de cununie, cuplul ales trebuie pețit cu daruri, numit generic ”plocon”, în semn de accept sau refuz la a vă fi nași și prieteni în noua voastră viață.

Nu banii nașilor aduc fericirea, ci înțelepciunea lor

Nu putem nega tendința cuplurilor recent căsătorite de a-și alege nași de cununie cu o situație financiară ireproșabilă, însă insuficient de maturi și apropiați lor încât să le ofere promisiunea sprijinului necondiționat pentru întreaga viață. Un trend promovat de bunicii și părinții noștri surprinde decizia de a alege drept nași de cununie persoanele față de care dezvoltau o relație mai mult sau mai puțin apropiată de rudenie, de multe ori închegată tot prin nășit.

Așa se și explică de ce tineri de până în 25 de ani aveau drept nași de cununie persoane trecute bine de prima tinerețe pe care, în multe dintre cazuri, nu le cunoșteau, iar la scurt timp după cununie relațiile se răceau. Este adevărat faptul că nașii de cununie trebuie să suporte acele cheltuieli ridicate de costul voalului, buchetelor miresei și alte daruri, însă nu trebuie să țineți cont doar de acest aspect. Nași trebuie să vă fie acele persoane care vă oferă garanția sprijinului necondiționat și care vă vor fi alături în momentele de cumpănă pe care le veți întâmpina în noua viață în doi.

Nașii de cununie sau ”părinții spirituali”, cum mai sunt denumiți în tradiția ortodoxă, au un rol fundamental în consolidarea unui edificiu trainic în care să vă trăiți povestea de iubire. Aceștia trebuie alegi din rândul persoanelor dragi, apropiate, care v-au dovedit ajutorul și sprijinul oricând le-ați solicitat un sfat înțelept pentru viața de cuplu, iar ceea ce v-au îndrumat a venit din suflet cu intenția de a vă apropia mai mult. De altfel, este recomandat ca nașii de cununie să fie persoane cu istoric în căsnicie, pentru a fi capabili să vă ofere sfaturi practice și înțelepte, dar să fie apropiați ca vârstă de voi, pentru a nu se ivi conflicte pe baza diferențelor între generații, ci a empatiza și comunica eficient.